Lästa böcker

Betyg
4,5 Chimamanda Ngozi Adichie -  En halv gul sol
4,5 Linda Olsson - Nu vill jag sjunga dig milda sånger
4,1 Charlotte Bronté - Jane Eyre
4,0 Donna Tartt - Steglitsan
3,9 Douglas Kennedy - Ögonblicket
3,8 Gunilla Linn Persson - Eskil, riddaren av syrenbersån
3,8 Kristina Ohlsson -Änglavakter
3,7 Patti Smith - Just kids
3,6 John Steinbeck - Möss och människor
3,4 Kjell Westö - Hägring 38
3,4 Beate Grimsrud -En dåre fri
3,4 Carina Bergfeldt - Sju dagar kvar att leva
3,3 Yasar Kemal - Låt tistlarna brinna!
3,2 Alice Munro  -För mycket lycka
3,2 Fredrik Backman - En man som heter Ove
3,1 Fjodor Dostojevskij - Idioten
3,1 Jonathan Tropper - Konsten att tala med en änkling
3,1 Jojo Moyes - Sophies histora
3,0 Mary Ann Shaffer - Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
3,0 Bodil Mårtensson - Barkhes döttrar
2,9 Susan Hill - Kvinnan i svart
2,9 Jan-Philipp Sendker - Konsten att höra hjärtslag
2,7 Vanessa Diffenbaugh - Blomsterspråket
2,8 Albert Camus - Främlingen
2,5 Yrsa Sigurdardottir - Det tredje tecknet
1,9 Andreas Carlsson - Live to win
1,9 Dmitrij Gluchovskij - Metro 2033
   
      Herbjörg Wassmo - Det sjunde mötet.
      Harper Lee - Dödsynden
      Johan Theorin - Sankta psyko
      Cecilia Samartin - Drömhjärta
      Göran Rosenberg - Ett kort uppehåll
      Tove Jansson - Pappan och havet
      Monica Fagerholm - Den amerikanska flickan
      Herman Koch - Middagen
      Marianne Cedervall - Svartvintern
      Klas Östergren - Gentlemen (hittills betyg 4)
      Jenny Colgan - Det lilla bageriet på standpromenaden
      Belinda Bauer - Mörk jord
      Carina Bergfeldt - Sju dagar kvar att leva



Sapiens: en kort historik över mänskligheten
Yuval Noah Harari

Sapiens


Denna dagen, ett liv: en biografi över Astrid Lindgren
Jens Andersen 


Denna dagen, ett liv : En biografi över Astrid Lindgren

Denna dagen, ett liv är den första nordiska Astrid Lindgren-biografin på fyrtio år. Den bygger på en mängd okända och aldrig tidigare publicerade brev, dagböcker och fotografier, samt på samtal med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman, som på nära håll följde sin berömda mors karriär och kluvenhet inför berömmelse, rikedom, ensamhet, makt - och män. (Källa: Adlibris.com)

Våra reflektioner kring boken:



Hägring 38
Kjell Westö

Hägring 38

Boken utspelar sig 1938 i Helsingfors och Hitlers expansionspolitik är högaktuell. I Onsdagsklubben diskuteras det vilt och olika åsikter kommer upp till ytan. Klubben består av bokens huvudperson, advokat Claes Thune, och av några gamla vänner till honom. Han har blivit lämnad av sin fru och driver sin egen byrå med hjälp av sin sekreterare, fru Matilda Wiik. Hon är mycket kompetent när det gäller arbetet men hon plågas av minnen från inbördeskriget och svältlägren då hon var 16 år. Minnena försöker hon förtränga men en onsdag hör hon en röst hon aldrig trodde hon skulle behöva höra igen.

Våra reflektioner kring boken:
Lätt att komma in i, Westö har ett vackert klingande språk. Den känns djup och stundtals rå vid tillbakablickarna som är snyggt varvade med nutid i texten. Man blir beklämd av människors tragiska öden och upplevelser. Intressant att få lära sig mer om vårt grannlands historia.

Boken upplevdes tung av några och språket något komplicerat, att man fick slå upp ords betydelse ibland. Flera bottnar intressanta för diskussion, t ex kvinnligt respektive manligt, yta, viljan att göra gott. Någon kände sig kluven, svårt för de kluvna personligheterna som fanns i boken. Betygen landade i spannet 3-4 vilket sällan hänt tidigare.

Medelbetyg: 3,4


Ett litet liv
Hanya Yanagihara
Ett litet liv

(Bilden lånad från www.adlibris.se)

En berättelse om fyra vänner och deras liv i New York. Berättelsen spänner över decennier och man får följa de fyra vännerna vars vänskap prövas på olika vis. Den som håller dem samman är Jude. Boken är vinnare av The cirkus prize, nominerad till man booker prize och national book award.

Maria har lovat att aldrig bryta överenskommelsen om att en bokcirkelbok inte får överstiga 450 (?) sidor igen! Denna bok var vi nämligen flera som inte hann läsa färdigt.

Våra tankar om boken:
"Lätt att komma in i, sen går det utför. Det är en annorlunda bok. Den handlar också bara om killar. Fick hålla koll på alla för att veta vilka som hörde ihop. Jag gillande den på det sättet att den var välskriven."

"Gillade de två hundra första sidorna. Lik i Donna Tart i sättet att skriva."

"Jag fick en bra känsla för Jude och Willem. Förutsägbart slut, man fattade hur den skulle sluta. Bilden av svenskor var intressant. Tvångsläste den. Men också plågsamt att läsa om alla de övergrepp som Jude varit med om."

"Jag tyckte om slutet, den slutade som man ville, trodde.

Betyg hittills: 3,3


Kvinnan i svart
Susan Hill

 Kvinnan i svart

Den unge Londonadvokaten Arthur Kipps får i uppdrag att bege sig till en avlägset belägen landsortsstad för att närvara vid mrs Alice Drablows begravning och ordna upp det dödsbo hon lämnat efter sig.
Väl på plats slås Kipps av ortsinvånarnas märkliga ovilja att tala om Drablow; blotta omnämnandet tycks fylla dem med rädsla i synnerhet allt som rör familjens mytomspunna egendom, Eel Marsh House, som stolt och spöklikt höjer sig över de dimhöljda sankmarkernas förrädiska vidder.
Det dröjer inte länge förrän Kipps inser att stadens invånare har goda skäl att tala tyst om huset. Platsen han kommit till ruvar på en ondskefull hemlighet, en mörk gåta som på ett dunkelt men oavvisligt sätt utgår från den skrämmande gestalt som oväntat dök upp på begravningen kvinnan i svart.
Susan Hills Kvinnan i svart är en av de senaste decenniernas stora skräckromaner, ofta jämförd med Henry James klassiker När skruven dras åt. (Källa: Adlibris.com)

Våra reflektioner kring boken:
Delade meningar rådde om språket i denna bok, t ex att den var lättläst, vackert viktorianskt, lågmält eller svårt och omständigt. Merparten tyckte att historien var helt ok men inte så skräckinjagande som man hade förväntat sig. Miljöbeskrivningarna gjorde att man fick intryck av ett vackert engelskt landskap. Någon tyckte att slutet krävdes för att det skulle vara en spökhistoria medan någon ogillade det. Underhållande för några.

Medelbetyg: 2,9


Mörk jord
Belinda Bauer
Mörk jord



Det lilla bageriet på strandpromenaden
Jenny Colgan
Det lilla bageriet på strandpromenaden



Sju dagar kvar att leva
Carina Bergfeldt

Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff (inbunden)
(Bild från bokus.se)

En berättelse om brott och dödsstraff i USA.

Våra tankar om boken:
"Lättläst, intressant att läsa vidare. En repotagebok. Jag gillar hennes sätt att skriva. Tänk att man kan vara så för dödsstraff! En galen industri."

"Skriver jättebra, läste boken på tre dagar. Får många tankar om USA. Jättemycket att tänka på i denna boken med alla berättelserna."

"Första gången vi läser en reportagebok. Lättläst. Hade velat sträckläsa den, men hann inte. Bra med olika infallsvinklar."



Konsten att höra hjärtslag
Jan-Philipp Sendker
Konsten att höra hjärtslag

Boken är en kärleksroman, en modern saga och internationell bästsäljare. Kort och gott handlar den om en dotter som söker i sin fars förflutna och finner en kärlekshistoria av stora mått.

Våra tankar om boken:
· Poetisk, fin, lugn. Den var förutsägbar. Målande och fint beskriven berättelse, en vacker historia.

· Jag var skeptisk från början. Jag gillade upplägget i boken och tyckte den var lättläst. Lite seg i mitten men fin. "Upphåsad".

· Den var lättläst. Jag var intresserad av att läsa vidare. Det är spännande att tänka på andra värderingar än vad vi har i västvärlden. Det som stör mig lite är att det är kärlek mellan två funktionshindrade. Det blir lite fånigt.

· Jag gillar att det händer saker med en gång i boken. Inte min typ av bok. Det är en fin historia men förutsägbar. Och seg.

Medelbetyg: 2,9

Möss och människor
John Steinbeck

Möss och människor

De skönaste planer, de må vara uppgjorda av möss eller människor, går ofta om intet, säger Robert Burns i den dikt som gett namn åt John Steinbecks mästerliga lilla roman om de två kringvandrande lantarbetarna George och Lennie. George har hand om förståndet och fantasin och får ständigt för den snälle men klent begåvade Lennie berätta om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgård i Kalifornien. Men drömmen krossas, vänskapen upplöses.

Möss och människor är en gripande skildring av människans svårigheter att överleva i en brutal värld. (Källa: Adlibris.com)

Våra reflektioner kring boken:
De flesta tyckte om den här boken och den kändes som en äkta klassiker. Innehöll mycket på få sidor, intressanta karaktärsbeskrivningar. Den var lättläst, språket flöt på bra och man kom lätt in i handlingen. Det fanns många intressanta saker att tala om, t ex varför man skyddar någon, hur man kan döda någon och varför man gör vissa val som kan tyckas motsägelsefulla. Det var en tragisk men stark berättelse om en tid och miljö man kanske inte känner till så väl.

Medelbetyg: 3,6


Sophies historia
Jojo Moyes
Sophies historia

Sophies historia är berättelsen om två unga kvinnor, åtskilda av ett sekel, som förenas i sin beslutsamhet att slåss för det de älskar mest oberoende av vad det kostar...


Våra tankar om boken
· Jag tyckte jättemycket om den. Tycker om att det är två historier som sedan vävs samman. En fin berättelse. Den känns lite överdriven men bra. Lättläst. Bra sommarbok på altanen.

· Den första delen fastnade mer i mig, med familjen och relationen till systern. Första delen var fin, det fanns många bottnar i den. Liv väckte inget i mig, men skulden och skammen väcker mycket. Det var en lättsam bok, trevlig.

· Trevlig bok att läsa på sommaren. Den första delen av boken fångade mig mycket mer. Jag fastnade inte riktigt men jag läste på ändå. Jag tyckte att det var kul att läsa något av denna författaren.

· Jag tyckte också om den första delen mer. Tyckte om den tyska kommendanten. Han var säkert skitsnygg! Man kanske gör allt i en sådan situation. Hoppet gör mycket med människor. Jag tyckte inte att den andra delen var dålig men Sophie är Sophie.

· Jag tyckte att det var fint med dansen i allt elände. Det känns som att författaren trivs bättre i den första miljön. Känslan var när historien skriftar, att jag måste förbi den delen, för att få veta vad som ska hända med den inledande berättelsen.

· Feelgood men med elände.

Medelbetyg: 3,1
Steglitsan
Donna Tartt






Steglitsan är en oförglömlig odyssé genom dagens Amerika och ett drama med nästan outhärdlig skärpa och intensitet. Det är en berättelse skriven av en mästare om förlust och besatthet, överlevnad och identitet och konstens intensiva dragningskraft.

En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj, inom sig kämpar han med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in Theo i konstens kriminella baksida.

Vår recension
Vi var bara tre personer som närvarade vid denna träff och diskussionen blev därför något mindre omfattande än vanligt. Vi var förhållandevis överens och tyckte ganska lika om boken som helhet. Det är en fantastisk och fascinerande historia med god beskrivning av såväl personer som miljöer. Tartt är noggrann i sina beskrivningar och det tar tid att ta sig igenom 781 sidor. Någon var skeptisk till en början och någon blev fångad från första stund. Perioden som utspelar sig i Las Vegas tyckte vi alla kunde kortats ner en aning även om boken som helhet gav en bra bild av USA och samtiden där. Förlusten av mamman formade hans liv, han hämtade sig aldrig från den utan kände sig rädd och utsatt. Medelbetyget vid träffen blev 4,3 men efter att ytterligare en medlem lämnat sitt betyg sänktes det till 4,0.


Sonen
Jo Nesbø

Sonen



Gentlemen
Klas Östergren 

Gentlemen

Boxaren och pianisten Henry Morgan bor i en våning på Hornsgatan i Stockholm. Där bor också hans bror Leo, f d barnstjärna, filosof och 60-talspoet. Det försiggår en massa underligheter i det där huset. Bröderna Morgan är minst sagt gåtfulla.
Det tycker i alla fall författaren "Klas Östergren", när han kommer in i bilden. Sommaren 1978 driver han omkring i stan, bestulen på allt han äger och har, förutom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan, flyttar dit och finner sig snart indragen i ett drama som får en ände med förskräckelse.
Läsaren får följa med på vidsträckta upptäckter i Morganbrödernas liv, ner i 60-talets Stockholm och Europa, för att slutligen hamna i den bistra och svåra vintern 1979, då hela världen ser ut att stå inför den sista katastrofen. Bröderna Morgans olika sätt att leva ställs inför en sista prövning. (Bild och text från adlibris.se) 

Vår recension:
Vi konstaterar att det är mycket runt omkring oss i gruppen som gör att flera inte har läst färdigt boken denna omgång. För de som har gjort det är betygen dock höga så flera av oss blir inspirerade att läsa färdigt eller att börja läsa. Lite delade meningar råder om boken men vi är överens om att det är en välskriven bok som innehåller mycket. Det är en bok som är svårt att läsa snabbt och har intressanta inslag av svenska historiska tillfällen. Så här låter några omdömen; 

"Jag fullkomligt älskar denna bok" 
"Jag skrattade många gånger och den hade ett bra språk" 
"Jag blev fascinerad av de två bröderna, man undrar vad de varit med om"
" Den har fastnat hos mig, efter 22 år. Jag minns stämningen, stilen"
"Jag vill läsa den långsamt"
" Jag tycker om hur han beskriver, man får starka bilder" 

Vi diskuterade dessutom hur diskussionerna om de böcker vi läser ofta höjer böckerna. Det har hänt mer än en gång att vi läsare har höjt betyget på en bok under cirkelträffen istället för det vi bestämt oss för när vi läst färdigt boken. 

Bokens betyg får vänta eftersom halva gruppen fortfarande inte lämnat betyg, men än så länge är betyget en fyra! 

//Bokcirkeln 2015-01-15

Svartvintern

Marianne Cedervall

Svartvintern



Middagen 

Herman Koch 

Middagen

Fyra personer. En middag. Ett oundvikligt beslut.

Bröderna Paul och Serge Lohman ska med sina respektive fruar träffas en kväll på restaurang. Paul är pensionerad lärare, Serge rikskänd och populär politiker med ambitionen att bli Nederländernas nästa premiärminister.

De möts en sommarkväll i Amsterdam på ett omtalat och fashionabelt ställe. Kyparna svassar runt den kände politikern och Paul noterar hånfullt den ansträngda atmosfären och den löjligt pretentiösa menyn. De får in sin mat, samtalet rör sig kring trivialiteter som film, resor och vardagen. Men ju längre kvällen lider nystas ett familjedrama med fasansfulla hemligheter upp. För varje ny rätt som kommer in till bordet skärps tonläget. Middagens egentliga syfte är att föräldrarna ska diskutera hur de ska hantera sina tonårssöner de tre kusinerna som tillsammans planerat och utfört avskyvärda dåd.

Hur långt är en far villig att gå för att försvara sin son? Kan en mor se sanningen i vitögat och erkänna vad hennes barn gjort sig skyldig till?

Middagen är en roman som med ett rakt och precist språk beskriver vår samtids sätt att hantera det vi egentligen vill blunda för. Den målar upp ett moraliskt dilemma med en kamp som kanske främst utspelas mellan ärlighet och dubbelspel.

HERMAN KOCH (f. 1953) är författare, kolumnist och skådespelare. Middagen är hans sjätte roman. Den blev snabbt en bästsäljare i Nederländerna, har vunnit prestigefyllda priser och översatts till flera olika språk.

(Bild och text från www.adlibris.com)

Vår recension:
Vi som läst boken var överens om att det var en lättläst bok men med ett knepigt innehåll. Vi kom lätt in i hedningen men den var tråkig och man blev irriterad på huvudpersonerna som var som någon sa, "störda och sjuka". En konstig bok men med ett oväntat slut. Vårt betyg blev en svag tvåa. 

Låt tistlarna brinna!
Yasar Kemal 


(Bild från google.com)

Den faderlöse Memed växer upp hos en hämndlysten feodalherre och sliter för honom på tistelfälten. Memed flyr och blir till sist en fullfjädrad rövare i bergen... Yasar Kemal föddes 1923 i en liten by i södra Turkiet. Tidigare har nära 20 böcker av honom utkommit på svenska och han är en av världens stora berättare. (Text från boksidan.net) 

Vår recension:
Det är inte så ofta det händer, men så plötsligt så är vi ganska så överens! Vi var flera som tyckte att det märktes på sättet som boken var skriven att detta var en klassiker. Den liknades av flera som en "Robin Hood-saga". Lättläst tyckte de flesta att den var och så lät omdömena som följer; 

"Inte dålig, men inte heller bra. Ingen bok jag kommer att komma ihåg."

"Lite som en saga, lite Ronja Rövardotter, fast för alla. En helt okej bok, inte min typ men roligt att ha läst. Berättelsen var lite förutsägbar". 

"Att läsa är att resa sägs det och det var roligt att resa till Turkiet. Jag fastnade inte för karaktärerna men det var som ett spännande äventyr. Det kändes att det var en rejäl, klassisk berättelse. Jag gillade den." 

"En målande berättelse. Lättläst!" 

"Den grep inte tag i mig, jag fick ingen känsla för boken, men det var inga problem att läsa den". 

Bokens genomsnittliga betyg blev 3,3! 

//Bokcirkeln 2014-08-07

Blomsterspråket
Vanessa Diffenbaugh

Blomsterspråket (pocket)
Victoria Jones är ett maskrosbarn och har under hel sin uppväxt blivit skickad från det ena fosterhemmet till det andra. Det har gjort henne misstänksam och skygg, och hon har svårt att knyta an till andra människor. Det enda som intresserar henne är blommorna och deras språk. När Victoria fyller arton år måste hon klara sig själv. Hon är hemlös och ensam och allt hon har är vad fostermamman Elisabeth - den enda männsikan som brytt sig om henne  - lärt henne: det viktorianska blomsterspråket.
En dag får hon arbete i en liten blomsteraffär. På marknaden träffar hon en ung man som till hennes förvåning också förstår blomsterspråket. Mot Victorias vilja föds ett hopp inom henne: om kärlek, en familj, ett hem. Men det förflutna med sina smärtsamma minnen håller henne tillbaka. Är det verkligen möjligt att någon människa kan älska henne - så oberäknelig, oförsonlig och sårad som hon är? Undan för undan förstår Victoria att även den mest skadade människan kan lära sig att visa tillit - och få tillit tillbaka.

Vår recension:
 
Pappan och havet
Tove Jansson


Pappan och havet (mp3-bok)

Långt ute i havet låg Ön. Den var så gott som öde. Där fanns en fyr, men den var släckt. På en udde bodde en fiskare, men han teg. Till denna ö förde pappan sin familj som han ville beskydda och försvara.Ön var annorlunda. Den var något helt annat än Mumindalen, där allting var som det skulle. Sanningen att säga höll det på att bli ganska förfärligt på ön. Den var nära att förvandla alla - utom lilla My. Och orsaken var havet, som man inte kunde förstå sig på. Vad som behövdes var en storm, en bärgningsbragd och att fyren tändes igen. Havet hade kanske dålig karaktär, men det var en bra fiende.  
(text och bild från bokus.com)

Vår recension:
 
Konsten att tala med en änkling
Jonathan Tropper
Konsten att tala med en änkling


Doug har träffat sitt livs kärlek, och förlorat henne. Knappt trettio år gammal är han en deprimerad, alkoholiserad änkling. Han vill helst vara ifred men motarbetas av sin tvillingsyster, sin tonåriga styvson och stans alla singelkvinnor.

En varm, humoristisk roman om sorg och kärlek. Om att släppa och gå vidare och lita på dem man älskar. Jonathan Tropper, ofta omnämnd som en amerikansk Nick Hornby, har även skrivit manuset till den planerade filmen.  

Vår recension:
Med blandade omdömen, de flesta positiva och en del negativa, så hamnade denna bok stax över genomsnittet. De flesta av oss tyckte att det var en lättläst bok som verkar given som kommande film! Så här lät några av omdömena kring boken;

"Det var inte alls vad jag hade tänkt. Bra beskriven relation mellan Doug och Russ, men jag tappade känslan i mitten och den kom inte tillbaka. När han blev skjuten i magen i slutet så tappade den".

"Jag gillar den mer än jag först trodde. Det är en relationsbok. Undrar hur jag skulle reagera på sorg". 

"Hade förväntat mig mer, men fick väl vad jag trodde. Lättläst. Gillade det grabbiga, amerikanska språket. Jag tycker att den tog sig på slutet och saknade den när jag läst klart". 

"Det var ingen bok som ropade på mig. Platt för mig. Jag skrattade inte, grät inte. Den var träffande i vissa saker som var väldigt "spot on". 

"Jag hade inga förväntningar. Jämförde med "En man som heter Ove". Jag hade roligt på många ställen, den kommer att bli en bra film. Det var verkligen vad jag behövde, en skön bok!"

"Hade inte så höga förväntningar, men tyckte den var rolig. Jag skrattade mycket". 


Främlingen
Albert Camus
Främlingen (pocket)

Meursalt är mannen som slumpen gör till mördare. Men i omgivningens ögon begick han ett minst lika stort brott när han inte grät på sin mors begravning. När han ställs inför rätta för att ha skjutit en man på stranden rullas hans förflutna upp och alla hans tidigare handlingar vänds emot honom. I korta dramatiska satser laddas spänningen upp i detta mästerverk om sanning, rättvisa och förnuft.

(text och bild från adlibris.com) 

Vår recension:
Om detta är ett mästerverk eller inte var gruppen verkligen inte ense om. Som för det allra mesta så gick åsikterna ganska så vitt isär. En del tyckte det var tydligt varför denna bok blivit en klassiker medan andra inte tyckte att det var det alls. Åsikterna lät ungefär så här; 
* Det var en klassiker. Kort. Jag tyckte inte den var så bra, men jag är glad att ha läst den. Den berörde mig inte och kommer inte att sitta kvar". 
* "Lättläst, men den berörde mig inte jättemycket" 
* Skittråkig! Vaddå litterärt verk!? Man känner inte med honom, han är typ känslokall"
* Det är en annan klass på denna bok jämfört med många andra böcker vi läst. Spännande att den är skriven i jagform. Han konstaterar vad andra tycker om honom. Jag tycker om filosofi och gillar det filosofiska i boken. Han förställer sig inte. Jag skulle kunna tänka mig att läsa den igen."

Betyget för boken (än så länge) blev 2,8

// Bokcirkeln 2013-11-21


Barkhes döttrar
Bodil Mårtensson
Barkhes döttrar (pocket) 
En iskall novembernatt 1656 springer Hanna över borggården för att kalla på sin far Frans Barkhe, mäktig och självsvåldig länsman över Helsingborgs slottslän. Hans hustru ska föda, och ska han lyckas behålla länsmanskapet måste det bli en son. Sina fem döttrar ser han som misslyckanden. Han planerar redan tvångsäktenskap för dem, och lämnar dem samvetslöst under älskarinnan Elna Johansdotters tyranni. Kung Frederik III hotar med avsättning. Revision av förskingrade kronomedel kan få Barkhe avrättad. Är det blodiga mordet på en av kungens närmaste vänner det enda som kan hjälpa länsman ur knipan? Sverige ger inte upp tanken att erövra det strategiskt viktiga Skåne. I Helsingborgs slottslän, mäktigast i danska riket, hörs åter krigstrummor...
Länsmans döttrar lever i en upphöjd men grym verklighet. Barkhes intriger och problem är många, förskingringen av danske kungens pengar är bara ett. Hanna tvingas slåss för att förhindra att älskarinnan tar makten på sätesgården.  Följ kampen mot faderns kvinnoförakt, mötet med en ny styvmor och en otillåten relation - följ striden om det mäktiga Helsingborgs slottslän!

Helsingborgs egen deckardrottning Bodil Mårtensson har efter elva framgångsrika kriminalromaner skaffat sig en stor och trogen läsekrets. I denna bok lämnar hon nutidens kriminalscenarier för Helsingborgs och Skånes blodiga historia. Minst lika spännande, och läsaren får en djupare bild av ett Skåne mellan Sverige och Danmark

 (text och bild från bokus.com) 

Vår recension:

I denna bok får vi följa med till 1600-talet och det livet som dom levde då. Vi får uppleva herr Barkhes döttrars hårda uppväxt med bla hot om bortgifte.Ingen av oss i bokcirkeln tyckte att boken var speciellt spännande eller fängslande, men vi tyckte att författaren var duktig på att beskriva olika miljöer.

Vi var överens om att boken försvann som en i mängden och att den var ganska tråkig. Vi saknade spänningsmoment och var mycket besvikna på slutet, vilket kunde förklaras snabbt av att det var den första boken i en trilogi. men det var ingen som var sugen på att läsa dom andra två böckerna om familjen Barkhe.

Vårt betyg på boken blev en 3.



Metro 2033  
Dmitrij Gluchovskij
Metro 2033 : Den sista tillflykten (pocket)MOSKVA ÅR 2033. Civilisationens nordligaste utpost, en ensam metrostation, attackeras av gåtfulla varelser som uppstått i det sista kriget. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. En sista människospillra har sökt skydd i Moskva-metron, världens största atombombssäkra bunker, där stationerna har omvandlats till små statsstater med egna ideologier och styrelseskick. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna, alltmedan mörkret och fasan härskar i tunnlarna.

En ung man tvingas ut på en farlig vandring genom den underjordiska labyrinten av tunnlar, schakt och sidospår, där ingen vet vad som väntar bakom nästa kurva.

METRO 2033 bygger på sovjetiska myter om en hemlig stad under jorden och det faktum att Moskvametron byggdes för att motstå en kärnvapenattack. Boken har gjort succé i hemlandet och är under översättning till ett stort antal språk. Våren 2010 utkommer ett datorspel som bygger på boken.


 (bok

  
Vår recension:
Detta var den första bok vi läst i genren science fiction. Någon större hyllning till denna postapokalyptiska historia blev det dock inte. 
Vi medlemmar i cirkeln, hade olika uppfattningar om boken, men de flesta var av uppfattningen att den var svår. Flera tyckte att det tog ungefär halva boken innan man kom in i den. Därefter flöt läsningen ganska lätt och spänningen ökade. Stora frågor avhandlades i boken så som politik och religion. Flera av oss saknade dock gestaltningar av kvinnor, som lös med sin frånvaro i denna roman. Uppfattningen från flera var även att boken saknade ett djup, att det var svårt att få en känsla för huvudpersonen.

Så här lät några av omdömena:
* "Lättläst men jobbig /.../ allt kändes meningslöst."
* "Det går fort att läsa den."
* "Otroligt trög inledningsvis. Ju mer jag tänker på den desto bättre blir den. Det finns mycket att diskutera djupare om; politik, religion osv."
* "Det var lite mycket; världsreligionerna, politiska riktningar osv. Jag fick ingen känsla för den här killen."
* "Jag tvingade mig till att läsa. En väldigt svart Gullivers resor."
* "Total katastrof, den värsta bok jag läst! Usch känner jag bara! Den har inte väck några känslor, den har varit värdelös."
* "Det var ändå något driv i den."

Boken fick låga poäng med ett snitt på 1,9.

//bokcirkeln 2013-08-29


En man som heter Ove
Fredrik Backman

En man som heter Ove (pocket)
En roman om kärlek, ordentliga verktyg och vikten av att alltid köra Saab

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt! Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den. Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden. Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid.
(text och bild från bokus.com)

Vår recension:
Kommentarer från medlemmarna till denna boken:
* Lättläst och underhållande men för många liknelser.
* Lättläst med roliga karaktärer. 
* Inte så humoristiskt, mest sorglig och ledsam men med bra driv.
* För tillrättalagd
* Gråtsam
* Man får vad man vill ha.
* Varken rolig eller gråtmild. lite smårar bok.
Vi var överens om att boken inte är lika rolig som man vill få den till att vara i förtexterna. Vi tyckte nog mer att den var sorglig men läsvärd.
Boken genomsnittliga betyg blev: 3,2 

// bokcirkeln 2013-08-08


Jane Eyre
Charlotte Bronté
Jane Eyre (pocket)
 "Läsare, om du inte ännu upptäckt den unika röst som finns hos Charlotte Brontës Jane Eyre, så har du ett alldeles särskilt nöje framför dig." Joyce Carol Oates
Jane Eyre, ärCharlotte Brontës mest älskade och lästa roman. Skildringen av den unga flickan Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle mr Rochester och hans dunkla hemlighet är sedan länge en klassiker. Det har skrivits spaltmeter om romanen, och utifrån vitt skilda motiv: feminism, religion, symbolism, kärlek, passion, natur, barn, sociala frågor och så vidare. Generation efter generation har levt med, gråtit med, skrattat med den unga flickan Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg fram till ett självständigt liv.
Redan när Jane Eyre utkom 1847 blev den en storartad framgång. Genom sin passionerade och uppriktiga skildring av en älskande kvinnas strävan efter självständighet och likaberättigande utgör romanen en milstolpe i kvinnoskildringarnas historia och har under åren kommit ut i flera utgåvor, samt filmatiserats. Jane Eyre är en både skarpsinnig och romantisk berättelse om kärlek men den är också ett försvar för kvinnans rätt till lika värde.
(text och bild från bokus.com)

Vår recension:
Alla i gruppen var överens om att Jane Eyre är en finfin bok. Den fick över medel av alla medlemmar i gruppen men betyget varierade ändå från 3,5 till en solklar 5:a.
Det var flera som tyckte om att boken slutade (läs inte mer om du inte vill veta) lyckligt. Vi tyckte om språket, tonen, den kvinnliga berättelsen, att den berörde. Någon uttryckte att det är roligt att läsa om det historiska och skillnaden som var mellan fint folk och vanligt folk. Trots att en del visste vad som skulle hända efter att ha sett filmen gav boken ändå läsglädje. I efterordet till boken blev vi än klokare på vilken prestation det var att skriva denna bok. För att citera en gruppmedlem; "så fantastiskt att en bok som skrevs för så länge sedan ändå kan skänka en sådan glädje." Vi förstår varför detta är en klassiker. Rekommenderas!

//bokcirkel 2013-06-06


Ett kort uppehåll
Göran Rosenberg


Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz 
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg
Beskrivning:
Belönad med Augustpriset 2012


"...en benådad berättelse om en pappa som överlever men som inte mäktar med att vara överlevande. Den sällar sig till ett litet antal svenska böcker om det förra seklets barbari som kan fogas in i den stora internationella litteraturen" - Respons

"Om vägen till Auschwitz är ett helvete lika för alla är varje väg från Auschwitz ett mirakel för sig. Vägen från Auschwitz tar sig de mest skiftande banor och bryter av mot de mest oförutsägbara mål och genomkorsar de mest oväntade platser. De som befinner sig på vägen från Auschwitz är alla undantag, på samma sätt som varje väg från Auschwitz är ett undantag."

Om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden med den stora lastbilsfabriken har Göran Rosenberg skrivit en djupt personlig barndomsmemoar; om Platsen där ett litet barn sätter sina första ord på världen och gör den till sin, som också är Platsen där en ung man stiger av tåget en tidig augustikväll 1947 för att börja världen på nytt, som också blir Platsen där efterkrigstidens ljusa horisonter alltför snart förmörkas av skuggorna från Lódz, Auschwitz, Ravensbrück och Wöbbelin.

"... en benådad berättelse om en pappa som överlever men som inte mäktar med att vara överlevande. Den sällar sig till ett litet antal svenska böcker om det förra seklets barbari som kan fogas in i den stora internationella litteraturen" - Respons

"Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" är en klok, vemodig, vacker och djupt personlig bok. Såväl litterärt som journalistiskt har Göran Rosenberg på ett enastående sätt bidragit till den svenska berättelsen om Förintelsen." Jens Liljestrand, DN

"Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz", är så nära en stor roman man kan komma, utan att den för ett ögonblick lämnar verkligheten." Gunilla Kindstrand, Gefle Dagblad

DN: "rakt igenom lysande"

Gefle Dagblad: "ren magi"

SvD: "en mäktig och tankerik läsupplevelse"

(text och bild från bokus.com)

Vår recension:


Ögonblicket
Douglas Kennedy
Ögonblicket

Beskrivning:
Ny episk kärleksroman i ett delat Berlin

En vintermorgon anländer det, paketet som vänder upp och ner på Thomas Nesbitts värld. Thomas är en medelålders, frånskild författare som dragit sig undan till det lantliga Maine för att finna sig själv efter ett långt äktenskap. Paketet han mottar den där vintermorgonen är från en kvinna vid namn Petra Dussmann -­ en kvinna han hade ett passionerat förhållande med i det kalla krigets Berlin på 1980-talet.

Då Thomas öppnar paketet är det början på en resa in i det förflutna, till en tid då allt ställdes på sin spets när han träffade den undersköna Petra som var på flykt från diktaturens DDR. För första och kanske enda gången i sitt liv erfor Thomas vad riktig kärlek var. Men det var en förälskelse med många förhinder och de där dramatiska månaderna i Berlin kom att prägla honom för all framtid. Sedan dess har han kämpat för att hålla de smärtsamma minnena borta. Det gick ända tills paketet anlände.

Douglas Kennedy har skrivit något så ovanligt som en kärlekshistoria som är både moraliskt komplex och djupt eftertänksam. Det är en atmosfärisk berättelse om romantik och lömskt dubbelspel i ett skugghöljt Berlin strax innan muren föll.

Ögonblicket är en spännande historia om varför och hur vi blir förälskade och hur vi projicerar vår egen längtan på andra. En kärleksroman med episka proportioner fylld av intensiv passion och mörka hemligheter.

"Det är en kärlekshistoria, men också en mycket spännande skildring av livet i Berlin före murens fall, en stad full av dubbelspel och mörka hemligheter. Bra verklighetsskildringar av både människor och miljöer, en bok som jag varmt rekommenderar."

Vår recension:

Douglas Kennedys Ögonblicket fick olika omdöme av gruppen. Majoriteten gav den dock högt betyg. Några tyckte den var svår att komma in i och att den var seg och inte så värst intressant innehållsmässigt. Flera tyckte att den höll hög standard och att det var en fantastisk kärlekshistoria, något filosofisk. Miljöbeskrivningarna höll också hög klass och fick än mer substans när en av medlemmarna precis kunde känna igen sig från sin barndom då hon varit i Berlin. Bra och utvecklade personbeskrivningar. Vi kom också in på ögonblick, val och händelser i livet som tar en i en viss riktning beroende på utfall i olika situationer eller val man gjort.



Drömhjärta
Cecilia Samartin
Drömhjärta


En gripande berättelse om kärlek och sorg, hopp och vänskap.
Vagabond »Gråtfaktorn är stor och flera gånger kisar jag för att se texten bakom tårfyllda ögon. «
Tidningen Kulturen »Omöjlig att sluta läsa. Det är sådan berättelse som fångar från första sidorna.«

ETC.nu »En rörande berättelse om vänskap. « 


Cecilia Samartin har sålt i en halv miljon exemplar i Norge och har puttat ner både Stieg Larsson och Dan Brown från bästsäljarlistorna. Kusinerna Nora och Alicia lever ett bekymmerslöst liv på 1950-talets Kuba, två små flickor som möjligen oroar sig för om det kommer att bli regn på förmiddagen. Det är den vackra, blonda Alicia som är den drivande av de två, och den försiktigare Nora hänger glatt med. Alicia har stora planer för deras framtid. Ibland ska de bli balettflickor på Copacabana, ibland tänker de ansluta sig till en cirkus och lära sig att gå på lina och rida på elefanter. Eller bygga en flotte och åka till New York. När Fidel Castro tar makten på Kuba förändras deras liv för alltid. Nora och hennes familj bestämmer sig för att lämna Kuba, medan Alicias far tror på revolutionen och stannar kvar. I USA kämpar Nora med den amerikanska livsstilen, men fortsätter vara kuban i själ och hjärta. Hon släpper aldrig drömmen om sin barndoms Kuba. Alicias liv blir fattigt och hårt, på ett Kuba som inte har mycket gemensamt med Noras drömmar, ett land där varje dag är en kamp och där hungern driver människor till desperata handlingar.

Drömhjärta handlar om kärlek, om den vuxna kärleken mellan man och kvinna, och om två kvinnors kärlek till sitt land.



Vår recension:




Sankta psyko
Johan Theorin
Sankta Psyko (pocket)
Johan Theorins romaner med Öland som fond har satt stora avtryck i svensk spänningslitteratur. Nu byter han tillfälligt spelplats och från ett vindpinat alvar tar han oss med till en mellanstor stad någonstans på västkusten.

Dit anländer Jan Hauger för att söka tjänst som förskolepedagog. Men Gläntan är inte riktigt som andra förskolor. Det ligger på andra sidan muren till Sankta Patricia - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar vårdas. Gläntan är Sankta Patricias egen förskola, där patienternas barn vistas för att under noggrann övervakning få träffa sina föräldrar. En av Jans uppgifter blir att eskortera barnen genom de underjordiska gångarna som förbinder förskolan med besöksrummet på kliniken.  

Med Sankta Psyko har Johan Theorin åstadkommit en psykologisk rysare i toppklass.
(Text och bild från bokus.)


Vår recension:


//bokcirkel 2012-12-18



Det tredje tecknet
Yrsa Sigurdardottir

Det tredje tecknet
En ung tysk student hittas mördad och torterad på en kyrkogård i Reykjavik. Polisen som undersöker fallet upptäcker att offret experimenterat med tunga droger och tror att gärningsmannen finns bland de lokala knarkhandlarna. Men så enkelt löses inte den finurliga gåtan. Þóra, en kvinnlig isländsk advokat, åtar sig fallet och inser snabbt att det finns förgreningar långt bakåt i tiden samt utanför öns gränser. Och till den nordvästra delen av Island, där de isländska häxbålen brann. Þóra får inblick i en värld hon inte trodde existerade.

Vår recension:

Besvikelsen var ganska stor efter att vi läst denna boken. Någon nämnde att boken var svår att komma in i och att den sedan bara harvade på. Alla var överens om att boken inte var spännande och inte fängslade som man vill att en deckare ska göra. En medelbok som inte satte sig i minnet och att vi saknade det där extra som man söker i en spännande historia. Boken fick låga poäng och fick ett snitt på 2,5.


En halv gul sol    
Chimamanda Ngozi Adichie
              En halv gul sol (pocket)


Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo och får en dotter, Baby.
Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i tidig ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.

Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.

En halv gul sol - vinnare av 2007 års Orange Prize, skildrar med närvaro och intensitet livet för ett antal människor i fred och krig i Afrika - en stor roman som lämnar starkt avtryck. 
(text och bild från bokus.com)

Vår recension:

Efter att ha läst En halv gul sol var de flesta överens om att det är en fantastisk historia som berättas och att boken var mycket läsvärd. Den gav kunskap om ett krig som få av oss egentligen visste vad det handlade om och om livet i en annan världsdel. Några uppskattade upplägget där inte allt kom i kronologisk ordning medan några inte gjorde det. När det gäller karaktärsbeskrivningen tyckte de flesta att det gjorts bra och att man ville veta mer om de olika personerna samt relationen mellan Olanna och Kainene.

Boken innehöll det mesta, precis som livet självt, glädje, sorg, kärlek, spänning osv. Några kände en viss kluvenhet eftersom boken innehöll en hel del misär och fruktansvärda upplevelser men alla var överens om att den berört dem. Sina 683 sidor till trots var den förhållandevis lättläst när man väl kommit in i den.

En halv gul sol fick enbart höga betyg, mellan 4 och 5, vilket resulterade i ett snitt på 4,5.



Nu vill jag sjunga dig milda sångerNu vill jag sjunga dig milda sånger (pocket)
Linda Olsson

Finstämd och samtidigt kraftfull roman om vänskapen mellan en äldre och en yngre kvinna.

En mörk marskväll kommer Veronica, en ung författare, till en enslig stuga i en by i Dalarna. Hon är på jakt efter ensamhet och stillhet, för att skriva färdigt en roman och för att komma över en stor sorg. Hennes ankomst observeras i tysthet av den gamla kvinnan som bor i huset bredvid, den enstöriga Astrid. I tryggheten bakom sina skyddande väggar bevarar hon mörka familjehemligheter och en personlig tragedi. Medan den kalla vintern efterträds av våren närmar sig de två kvinnorna sakta varandra. Mot bakgrund av årstidernas växlingar spirar en ovanlig vänskap. En vänskap som ska förändra bådas liv för alltid. 

Nu vill jag sjunga dig milda sånger är en stark gripande roman om kärlekens kraft, om de val vi gör i livet, om hur vi hanterar sorg och förluster, men framförallt om vänskap. 
(text och bild från bokus.com) 

Vår recension:
Denna bok är en bok som vi alla varmt rekommenderar på olika sätt. Vi tyckte att den var lagom lång, lättläst med ett bra språk. Den var vacker och lockar fram några tårar och mycket känslor. En fin bok om vänskap och sorg. Några blev berörda av Astrids historia medan andra tyckte att Veronicas var bättre. Boken handlar om vänskapsrelationer - att bevara de man har och att skaffa nya. En annan sak som kom fram i boken är att man alltför ofta dömer människor för lätt istället för att ge alla en chans. Vi tyckte att det fanns många svåra strider i boken. Som helhet tyckte vi att det är en mycket läsvärd bok.
Boken fick i snitt betyg 4,5.

//bokcirkeln 2012-06-28

För mycket lycka
För mycket lycka (pocket) 

Alice Munro

För mycket lycka består av tio nyskrivna hudnära berättelser. Alice Munros humanism är unik, hon har hyllats världen över för sin förmåga att beskriva livsöden med en ojämförlig värme. Alice Munros noveller kretsar kring uppbrott och förändringar i till synes vardagliga kvinnors liv. Ur detta uppstår stor litteratur som uppskattas och läses över hela världen. 2009 fick Alice Munro internationella Man Booker-priset.
(Text och bild från bokus.com)

Vår recension: 
'För mycket lycka' är den första novellsamling vi läst i bokcirkeln och gruppen ansåg att formatet har både för- och nackdelar. En del ansåg att berättelserna inte var färdiga och att man fick veta för lite, medan andra tyckte om att få fantisera och tänka resten själv och att författaren fångat essensen.

Alla var överens om att Alice Munro har bra fantasi och vi kom fort in i berättelserna. De fångade. Hon skriver bra om mänskliga beteenden och påvisar hur de små händelserna i ett människoliv får stor betydelse. Mycket av det hon skriver är fruktansvärt och frågan ställdes var hon får allt ifrån. Novellerna beskrevs med ord som knasiga, melankoliska, vackra, tragiska, sköna.
Åsikterna om vilken novell som var bäst/sämst gick givetvis isär. Det var helt skilda saker som hade fastnat hos de olika gruppmedlemmarna. Det någon lyfte fram, hade någon annan helt missat.

Betyget på boken varierade från mestadels 3:or till någon enstaka 4:a. Medelbetyg på 3,2.

//bokcirkeln 120626


DödssyndenDödssynden (pocket)
Harper Lee

En barndomsskildring om rasism och fördomsfullhet i Alabama.

Lilla nioåriga Scout växer upp i amerikanska Södern i en loj småstadsidyll, när ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet och hennes föreställningar. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin.
Inför Scouts oskuldsfulla ögon omstörtas den sömniga lilla staden och hon blir seende: hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss undslipper.

När Harper Lees Dödssynden (To Kill a Mockingbird) kom ut 1960 i USA var det en händelse som skapade rubriker från kust till kust. Hennes berättelse om rasism och fördomsfullhet är, dessvärre, aktuell på många håll i världen fortfarande idag.

(Text och bild från bokus.com)

Vår recension: 


Änglavakter
Kristina Ohlsson


ÄnglavakterEn ung kvinna hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen utanför Stockholm. Hon identifieras som Rebecca Trolle, en student som varit försvunnen i två år.

Medan Alex Recht och hans utredningsgrupp försöker förstå varför Rebecca gick ett så våldsamt öde till mötes, görs fler fynd på brottsplatsen. Den rymmer hemligheter som visar sig vara flera decennier gamla. Någon har vid upprepade tillfällen återvänt till skogen för att dölja sina offer för omvärlden.

På ett ålderdomshem sitter en stum barnboksförfattarinna. Om och om igen dyker hennes namn upp i polisutredningen kring morden i Midsommarkransen, men hon sluter sig i sin tystnad.

Spåren leder till den mörkaste av sanningar och obönhörligen dras både Fredrika Bergman och Peder Rydh in i historien kring graven och den döda studenten. Fredrika ställs inför ett svårt dilemma när hennes älskade Spencers namn dyker upp i utredningen. Är det verkligen möjligt att han är en del av gåtans lösning? Och vilken roll spelar egentligen den stumma författarinnan?

Med en stark undergångston närmar sig utredningsgruppen fallets upplösning och till sist kvarstår bara en fråga att besvara: Vems tur är det att läggas i graven då mördaren återigen beger sig till Midsommarkransen?

Änglavakter är Kristina Ohlssons tredje kriminalroman om Fredrika Bergman och hennes kollegor Alex Recht och Peder Rydh. Askungar utkom 2009 och blev snabbt en framgång både i Sverige och utomlands. Efterföljaren Tusenskönor har belönats med Stabilopriset och är nominerad till bästa svenska kriminalroman 2010.

(Text och bild från adlibris.)


Vår recension:                                                                                                           
De flesta fastnade för boken ganska fort och tyckte att den hade bra driv. Man ville vidare i handlingen. Alla tyckte den var spännande. Hög spänningsnivå, tyckte någon. Och precis det är man ute efter när man börjar läsa en kriminalroman.

Och apropå handlingen. Den handlingen som är runt karaktärerna var det lätt att komma in i och förstå huvudkaraktärernas situationer, även om man inte läst någon av författarens tidigare böcker i samma serie.  Bokens huvudpersoner, som är kollegor inom polisen (och ingår i någon special-utredningsgrupp som jag just nu inte kan komma på vad den heter), känns genomtänkta och gedigna. De känns rätt vanliga när man läser om dem, med liv som inte är helt perfekta.

Vad det gäller själva "gåtan" så var det ingen som listade ut den före slutet. Någon var lite besviken på slutet och tyckte det var snopet.

Samtalet denna gång blev inte så djupgående precis. Vi konstaterade att en deckare är en deckare och att vi gillar den läsningen. Den är lätt och rolig. Man vet ungefär vad man får. Dock tyckte de flesta att Kristina Ohlsson håller hög klass och att boken är ett bra deckar-läs!

//bokcirkeln 2012-04-03



Just kids
Patti Smith


Just kids                           Just Kids


»Det var sommaren då Coltrane dog. Sommaren då Jimi Hendrix satte eld på sin gitarr och Kina sprängde en vätebomb. Det var uppror i Newark och protestmarscher mot Vietnamkriget. Världen stod på tröskeln till en ny tid. Det var kärlekens sommar. Det var sommaren som förändrade mitt liv. Det var sommaren då jag mötte Robert.«

Den heta sommaren 1967 lämnar Patti Smith hemstaden i New Jersey. Hon hoppar av sin lärarutbildning och tar sig till äventyret i New York. Hon är tjugo år gammal och har tröttnat på hemstadens inskränkthet. Hon vill få nya intryck och utvecklas. Och framför allt vill hon skapa. I New York träffar hon sin själsfrände Robert Mapplethorp. De två blir ett par och lever tillsammans i många år. Tillsammans med Robert kommer Patti rakt in i en miljö och atmosfär som sjuder av kreativitet och liv. Båda får de inspiration att utvecklas, och båda kommer de med tiden att nå stor berömmelse och revolutionera sina konstarter; han som fotograf och hon som musiker och poet.

Just Kids är en levande skildring av New Yorks avantgardistiska och spännande kulturliv i början av 70-talet. Här får vi möta författare, musiker och konstnärer, och många av dem har påverkat en hel generation och givit avtryck långt utanför New Yorks gränser. Här fanns Sam Shepard, Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan, William Burroughs, Tom Verlaine och många fler.

Just Kids är inte bara ett unikt tidsdokument utan också en varm och innerlig kärleksförklaring till en älskad vän.

(Text och bild från adlibris.)

Vår recension:
När vi träffades för att diskutera Just kids av Patti Smith var sju av nio närvarande. Det visade sig bli en intressant spännvidd på betygssättningen, närmare bestämt 1,5 - 5. De flesta var överens om att Smiths och Mapplethorpes relation var fascinerande och bra beskriven. De var som personer otroligt viktiga för varandra och inspirerades mycket av just varandra i sin konst. Vi var flera som tyckte att boken inledningsvis var mycket bra med ett vackert språk där man lätt kunde dras med i tidens anda och leva sig in i miljön i New York under dessa årtionden. Därefter kom ett mindre bra mittenparti som upplevdes som ganska långtråkigt med mestadels name-dropping och irrande till och från olika platser. Mot slutet fick berättelsen ett uppsving, tilltog i styrka samt blev mer begriplig. Man förstod meningen med boken, varför hon skrivit som hon gjort. Det var ett löfte till Mapplethorpe och hon var den ende som förstod honom fullt ut.

Någon hade väldigt svårt för boken och hade inte läst klart den om det inte vore för bokcirkeln. Tyckte det var en lång sträcka med namn som måste kollas upp ända fram till slutet. Någon tyckte det var en svår bok att tycka något om. Jag som valt boken hade skyhöga förväntningar som inte riktigt infriades men gillade den ändå som helhet med sin skildring av NY-miljöer och konstnärslivet då.

//bokcirkel 2012-02-21

Det sjunde mötet
Herbjörg Wassmo
Det Sjunde Mötet (inbunden)En stor nutidsroman om kärleken, livet och konsten. Den röda tråden i denna berättelse är attraktionen, längtan och så småningom kärleken mellan Rut och Gorm. Vi får följa dem från tidiga barnaår och fram till mogen ålder. Deras livsbanor korsas sju gånger och inte förrän den sista gången inser de att de är skapta för varandra.

 (Text och bild från bokus.)


Vår recension:

//bokcirkel 2012-01-10


ESKIL- Riddaren av syrenbersån
Gunilla Linn Persson


Blommor förstår enkla meningar, det var Karl-Astrid övertygad om. Karl-Astrid förresten, vilket namn på en kvinna. Hon kom från Hatt-Olles, stugan i backen, och hade tre äldre bröder: Karl-Gunnar, Karl-Ivar och Karl-Gösta. Helt följdriktigt blev syster Astrid en Karl-Astrid i folkmun. Folkmun hade mycket att säga till om här i Eldtomta, söder om söder om Stockholm. Sorunda, så hette bygden.
Karl-Astrid är gift med Bernhard, som kommit som en stormvind från havet med en ljungkvist surrad vid masten. Nu väntar de sitt första barn, ett gott stycke upp i fyrtioårsåldern. Det här med barnen har varit deras olycka. Nio missfall genom åren - eller snedresor som kvinnorna kallar det.
Karl-Astrid var förvissad om att det skulle bli en pojke. Det var helt klart en gosse som for runt därinne i hennes mörka universum. Hon hade förstå stickat till gossen, omgång efter omgång. Hon hade sytt en sjömanskostym. Han skulle heta Birger, efter farfar ute i skärgårdshavet.
Det blir ingen Birger. Det föds en liten pojke som är mongoloid, som det heter på femtiotalet. Sjukhuset vill tvinga Karl-Astrid och Bernhards att lämna pojken på ett hem, där han ska få det så bra. Men Karl-Astrid vägrar. Hon ger gossen namnet Eskil och tar med honom hem. Spelet kan börja!

Vår recension:
Vi som grupp tyckte om boken. Den var varm och gick rakt in i hjärtat. Boken kändes även sorglig och tragisk. Någon uttryckte att det var den första av böckerna vi läst i bokcirkeln som föranledde tårar. Någon annan att det var länge sedan så många tårar fälldes över en bok. Det är en lättläst bok som berör. Utifrån att flera av oss bor och är uppväxta på landet tycktes det också att det fanns en igenkänningsfaktor. Vidare kändes det som att familjen både var efter och före sin tid, ur olika perspektiv.

Gunilla Linn Persson beskriver flera sekvenser i boken väldigt vackert. Hon lyckas beskriva den fysiska närheten mellan de vuxna som något mycket mer än enbart det erotiska. Hon skriver också fascinerande om Eskils egna ord inifrån honom. Med den värme som Gunilla Linn Persson beskriver den lilla familjen i Glömskan är det svårt att inte tilltalas.

Boken fick höga betyg med mestadels 4:or och någon enstaka 3:a. Ett medelbetyg på 3,8.

//bokcirkel 2011-11-29


Live to win
Andreas Carlsson
Omslagsbild: Live to win 
Med mer än 100 miljoner sålda album med artister som Céline Dion, Britney Spears och Bon Jovi, det egna tv-programmet Made in Sweden och som jurymedlem i Idol 2008 och 2009 är Andreas Carlsson en gigant i musikbranschen.

I Live to win - Låtarna som skrev mitt liv berättar Andreas på ett högst personligt och osminkat sätt om livet och dess toppar och svackor, den osvikliga kärleken till musiken och skapandet, och om människorna i hans liv. Vi möter alla från Britney Spears och Gene Simmons, till hans livs mentorer och den stora kärleken - sonen.
(norstedts.se)

Vår recension:
Vi var alla överens om att boken var sanslöst lättläst, men vi var också överens om att den inte var särskilt bra. De flesta ansåg boken vara bäst i början och visst fick man fnissa ett par gånger vid roliga anekdoter, men vi delade åsikten att den var ytlig och handlade mer om Andreas framgång än om hans personliga liv. Boken hade vunnit på om läsaren fått veta lite mer om hans tankar kring sin uppväxt och det han var med om angående sin pappa etc. Istället upplevdes att det var mycket namedropping och amerikaniserat.

Boken fick allt från 1  till 3 i betyg och ett medelbetyg på knappa 1,9.

//bokcirkeln 2011-10-18

 Idioten 
Fjodor Dostojevsij



Idioten är en av Fjodor Dostojevskijs allra främsta romaner. Dess hjälte, furst Myskin, är en av den ryska litteraturens mest betagande karaktärer - en överkänslig livsfrämling i en självisk och brutal omgivning. Myskin, just hemkommen från en sjukdomsvistelse i Schweiz, kastas in i St Petersburgs socitetsliv. Där förälskar han sig i Natasia och Aglaja - två av världslitteraturens mest fascinernade kvinnogestalter. Inför öppen ridå utspelas fruktansvärda tragedier, groteska farser och erotiska dramer.
(Från Boksidan.net)

Vår recension:
Även om gruppens omdömen varierade mycket så diskuterades det i alla fall mycket. Boken väckte både positiva och negativa känslor och tyckanden. Det var bokcirkelns längsta bok hittills vilket avspeglade sig i hur många som läst färdigt den. Fyra medlemmar hade ännu inte läst boken men verkade ändå ha ambitionen att göra det. Här är några röster om vad vi tyckte; 

"Den fängslade, jag tycker att den är bra"
"Jag kände mig extra kulturell"
"På vilket annat sätt hade den kunnat sluta?!"
"Erotiken saknade jag"
"Många filosofiska frågor om det goda och det onda"
"Det känns som att det är skrivet idag"
"Det var så mycket sidor" 
"Den ska jag läsa klart" 
"Nu har jag gjort något jag skulle ha gjort"

Gruppen var rörande överens om att de erotiska dramer som recensionen utlovar saknades ;-) 
Betygen varierade från 2 som lägsta till 4 som högsta. Medelbetyget blev således 3,1

//Bokcirkeln 2011-09-06

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap (pocket)Mary Ann Shaffer

Januari 1946: London är på väg att återhämta sig efter kriget och författaren Juliet Ashton funderar över sin nästa bok. Så får hon en dag ett brev från en man hon aldrig träffat, Dawsay Adams från ön Guernsey i Engelska kanalen som under kriget varit ockuperad av nazisterna. Adams har hittat Juliets namn på försättsbladet till en bok av Charles Lamb och nu undrar han om hon känner till fler böcker av samme författare.

Juliet och Dawsey Adams börjar brevväxla. Han berättar om öns läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalssällskap, och snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas så av deras öden och berättelser om livet på ön att hon bestämmer sig för att åka dit. En resa som kommer att förändra hennes liv.
(Från Bouks hemsida)

Vår recension:
Denna bok diskuterades det inte så mycket om för det fanns inte så hemskt mycket att diskutera. Vi var överens om att det var en "måbra" bok som var mysig, trevlig och lättläst.

Röster om boken:
" Gammaldags propert språk"
"Bra med korta kapitel"
"Om meningen med boken var att belysa livet på Kanalöarna så har hon misslyckats"
"Humoristisk, feel-good"
"Många glada skratt"
"Förutsägbar"
"Svårt i början med en bok i brevform men sedan blev det mycket bättre"
"Behållningen var världskrigshistorien"

Även betyget på denna bok varierar mellan 2 och 4 och medelbetyget blev: 3,0

//Bokcirkeln 2011-07-26

En dåre fri
Beate Grimsrud

En roman om skörhet och styrka. Om författaren Eli som lever med sin psykos, utvecklas och kämpar. Med sitt magiskt lysande språk öppnar Beate Grimsrud dörren till en fascinerande och gripande värld.
Eli bor ensam i sin lägenhet, och ändå inte… Espen, Emil och Erik finns också där. Deras röster har följt henne hela livet. Så småningom kommer också prins Eugen. Hennes terapeut kommer också, för att hjälpa henne att klara vardagen och vanligheten. Hon är periodvis inlagd på psykiatrisk avdelning, och i vården möter hon både omhändertagande och oförståelse. Elis vilja att leva och skapa är stor, men rösterna inom henne bråkar och stör. Ändå skriver hon hela tiden, gör film, reser och framträder på uppläsningar. Som författare röner hon framgång efter framgång, medan kampen mot sjukdomen pågår.
(från Albert Bonniers förlags hemsida)

Vår recension:
En dåre fri väckte tankar och känslor hos oss alla, även om synpunkterna på boken varierade. Många skulle inte själva valt att läsa denna bok, men trots det hade åtta av nio läst ut boken. De flesta ansåg den relativt lättläst trots att berättelsen i sig var tung. Många tyckte att boken hade en svacka på mitten, men att den sen tog fart igen. Boken har enligt oss ett vackert poetiskt språk, är välskriven och de korta kapitlen gör den trots innehållet lättillgänglig.

Röster om boken;
"Trollbindande men jobbig, vill ha lyckliga slut."
"Kunde inte sluta läsa, blev fängslad... kan ej förklara vad det var. Känner mig kulturell, vuxen och är stolt över att ha läst den".
"Ett bra skrivspråk. Boken var mer levande när systern Marit fanns med."
"Tog emot att läsa. Lockade inte, utan kände att nu måste jag läsa. Jobbigt."
"Den var bra, jättebra. Hade kunnat sträckläsa den."
"Jag läste för jag var tvungen, men det blev lättare när man lärde känna Eli"
"Blev jobbigt, tungt. Skulle vilja veta mer om terapeuten."
"Rösterna utvecklas inte, men inte Eli heller. Hon väcker sympatier."
"Mycket grunt, inget djupare om nåt. Fin skildring av vänskap."
Två tredjedelar av gruppen skulle vilja läsa fler böcker av Grimsrud, men många skulle vilja att den gick en kortare eller längre tid tills nästa bok.

Betyget på boken varierar från 2 till 4 och snittbetyget blir 3,4

//Bokcirkeln 2011-06-14