Recept

Faster Sonjas knäckebröd

1 dl fullkornsdinkel
1 dl vanligt dinkelmjöl
1 dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrö
1 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokande vatten

Rör ihop allt och häll på vattnet. Blir en kladdig smet. Klicka ut på bakplåtspapper. Bred ut med t ex en degskrapa som doppats i vatten. In i ugnen på 150°C i ca 10 min. Ta ut plåten och skär i rutor. Sätt in igen i ca 30 min. Sedan sänk värmen till 125° och låt stå i ca 30 min till. Brödet ska bli rostat men inte bränt!

Italiensk kryddbröd

50 g jäst
7 dl ljummet vatten
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
olivolja till utbakning och 
ca. 1 msk flingsalt
1 msk rosmarin

Smula jästen i en degbunke. Slå på vattnet. Rör tills jästen löst upp sig. Häll i sirap, salt och olja. I med mjölet och arbeta degen kraftigt. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Pensla pappret med olivolja och platta ut degen i pannan. Jäs i ca.30 min. under duk. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck några hål med fingret i den jästa degen. Pensla rikligt med olja. Strö över rosmarin och salt. Grädda i 20-30 min.
 

Gunillas lätta bröd i långpanna

1 l filmjölk
3 dl sirap
1 kg rågsikt
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor


Ugn 150 grader, gräddas i 1 timma.
Rör ihop ingredienserna, bred ut i en smord långpanna. Grädda brödet. Det ska bli ganska mörkt. pensla på med sirapsvatten medan brödet är varmt. Skär i rutor.
Klart!!

Marias/Leilas bröd
Leilas supersnabba filjmjölkslimpa.

4,5 d. filmjölk
1 dl filmjölk
1 dl torkade aprikoser eller fikon
1 dl hasselnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2,5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1,5 tsk salk
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor

havregryn att strö ovanpå

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Blanda sirap och filmjölk i en bunke
3. Hacka frukten och hasselnötterna grovt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner filmjölken.
4. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform,
5. Fyll formen med smeten, strö över havregryn och grädda i ca 45 minuter i mitten av ugnen.

Man kan ju ta lite som man víll. Det går att blanda friskt!


Snabbgjorda ostmuffins
Ca 16 st

2 1/2 dl   Vetemjöl
2 tsk        Bakpulver
3 dl          Riven ost t ex Arla Svecia ca 100 gr.
                Jag använde denna gång riven Taco ost enkelt och bra :)
1/2 ts       Salt
50 g         Smör
2 dl          Gräddfil

Blanda mjöl, bakpulver, riven ost och salt i en skål. Finfördela smöret i blandingen. Tillsätt gräddfilen. Arbeta snabbt ihop till en smet. Klicka ut den i muffinsformar. grädda i 225 grader i ca 12-15 min. Servera till te eller soppa. Muffisarna kan säkert med framgång fyllas med lite av varje av godsaker t ex lax, skinka, annan ost m.m.